Как протича последният вариант на COVID-19  и как да се

...
Как протича последният вариант на COVID-19  и как да се
Коментари Харесай

COVID-19: Има ли нужда от карантина, медик даде мнение за мерките

Как протича последният вид на COVID-19   и по какъв начин да се предпазим на фона на повишаване на броя на заболелите у нас и стягането на ограниченията в учебни заведения и детски градини? Отговор на този въпрос в ефира на даде ръководителят на лаборатория в Берн и специалист по сигурност на имунизациите доктор Аспарух Илиев.

" Във всички случаи е добре да разчитаме на колкото се може повече средства против вируса. Едно ободряване на имунизацията, в случай че предходната имунизация или болидуване е преди повече от 6 месеца, е един доста рационален ход. Новите подварианти на ковид са два. Единият е по този начин нареченият " Ерис ", а другият е " Пирола ". От двата вируса " Ерис ", първият вид, е относително добре затрупан от наличните ваксини. " Пирола ", вторият вид, който в този момент се популяризира, има малко повече разновидности. Това е вирусът, който води до зачервяване на очите, при дребни деца може да докара по-често до обриви. Същото има и едно субективно чувство за отичане на език, лигавици и други ", уточни лекарят.

По думите му, в случай че хората имат цялостния имунизационен цикъл или са прекарали " Омикрон ", имат един много необятен набор от имунитет.

" Ако времето от последното боледуване или имунизация е повече от 6 месеца, все пак, с цел да имаме една спокойна зима и да не бъдем изведени от строя за дълъг период от време, е хубаво да се направи един бустер ", акцентира той. 

Доктор Илиев изясни, че сегашните бустери са малко по-различни от предходните ваксини и предходните вируси, с които сме се сблъсквали.

" Те са с включени нови разновидности вътре, тъй че те във всички случаи подвигат освен равнището на антителата, те просто го изместват и го вършат малко по-широко, което разрешава, естествено, да има малко по-добра отбрана ". 

Експертът беше безапелационен, че няма нищо неприятно в това да носим маска, в случай че към нас има заболели хора, без значение дали от COVID-19 или от грип.

" Ако отиваме на обществени събития, не е съдбовно да си сложим маскa. Аз непрестанно, пътувайки сред няколко страни, виждам хора с маски. В това няма нищо ужасно, в случай че човек си каже, че не желае тъкмо сега да се разболява. Няма нищо съдбовно. Да сме по-предпазливи ", съобщи той. 

" Ако човек е болен с температура и не се усеща добре, във всички случаи е по-добре да си стои у дома и да не пътува доста на открити места. Ако работи и не може да си разреши да остане у дома, да си постави една маска на устата ", добави доктор Илиев.

По думите му, в случай че човек съблюдава прецизно тези правила, няма никаква потребност от карантина.

" В други случаи обаче, въпреки всичко този вирус продължава да бъде по-опасен от всички останали. Поне през един интервал от няколко дни не би било неприятно да се съблюдават избрани правила. Но като цяло, сякаш застъпвам повече концепцията за маски. И също считам, че на този стадий, в случай че човек е порядъчен, карантината не е нужна ", акцентира специалистът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР